18 Aralık 2011 Pazar

Hürriyet / 15.12.2002

Hürriyet Gazetesinden Köpeklerin Kökeni Hakkında Hikayeler
15 Aralık 2002 tarihli Hürriyet gazetesinde "Bütün Köpeklerin Anası" başlıklı bir haber yayınlandı. Haberde, Science dergisinde yayınlanan 3 ayrı araştırma kaynak gösterilerek, köpeklerin sözde evriminden söz ediliyordu.

Haberde, soyu tükenmiş bazı memeli türleri, kurtların ve köpeklerin evrimsel atası gibi tanıtılmıştır. Hürriyet gazetesindeki haberde yer alan bilimsel yanılgıları görebilmek için, daha önce sitemizde National Geographic dergisine verilen "National Geographic'in Köpeklerin Evrimi Yanılgısı" başlıklı cevabı okuyabilirsiniz.
(bkz. http://www.netcevap.org/natgeo0201.html)

Hürriyet gazetesinin hazırladığı haberde göz ardı ettikleri

Hürriyet gazetesi, köpeklerin sözde evrimi ile ilgili haberinde yer verdiği iddiaları, kesinleşmiş bilimsel bulgular gibi okuyucuya iletmiştir. Oysa, haberin kaynağı olan Science dergisinde yer alan yazılarda, köpeklerin kökeni konusunda birçok farklı görüş olduğu birçok bilim adamı tarafından itiraf edilmekte, söz konusu araştırmaların sonuçları güvenilir bulunmamaktadır. Örneğin Georgia Üniversitesinden I. Lehr Brisbin, "Köpeklerin kökeni hakkında yayınlanan her şey tartışmalıdır" demektedir. (1)

Amherst, Massachusetts'teki Hampshire College'den davranışsal ekolog Raymond Coppinger ise Science dergisinde yayınlanan araştırmalar için "Bunlara inandığımdan emin değilim." diyerek, bu araştırmalara güvenmediğini belirtmiştir.(2)

Science dergisi yazarlarından Elizabeth Pennisi ise, köpeklerin evrimi hakkındaki çelişkili sonuçlardan bazılarını şöyle belirtmektedir:

Birçok hevesli, köpeklerin kurtlardan evrimleştiğini söyleyen standard hikaye konusunda hem fikirdir. Ancak bazıları köpeklerin örneğin birçok çakal türünden birinden... evrimleştiği konusunda ısrarlı. Diğerleri köpek evcilleştirmesinin birden fazla tür ile bir kereden fazla yapıldığını ve bunun köpek türünün içindeki çeşitliliği açıkladığını öne sürmekte. (3)

Bu iddiaların hepsi herhangi bir delile dayanmadan öne sürülen spekülasyonlar olduğu için, köpeklerin kökeni hakkındaki alternatif hikayelerin sayısını daha da artırmak mümkündür.

Science dergisi, her ne kadar evrim teorisinin dünyadaki bir numaralı savunucularından biri ise de, köpeklerin sözde evrimi ile ilgili çelişkileri ve bazı bilim adamlarının şüphelerini yayınlamaktan çekinmemiştir. Ancak Hürriyet gazetesi, aynı objektifliği gösterememiş, köpeklerin sözde evrimi ile ilgili hikayeleri kesin bilimsel gerçekler gibi okuyucusuna aktarmayı tercih etmiştir. Hürriyet'in bu konularda objektif ve akılcı bir yayın politikası izlemesini diliyoruz.

1 Elizabeth Pennisi, "A Shaggy Dog History", Science, Volume 298, Number 5598, 22 Kasım 2002, s. 1540-1542
2 Elizabeth Pennisi, "A Shaggy Dog History", Science, Volume 298, Number 5598, 22 Kasım 2002, s. 1540-1542
3 Elizabeth Pennisi, "A Shaggy Dog History", Science, Volume 298, Number 5598, 22 Kasım 2002, s. 1540-1542

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder